PACC aanbevelingen

Voorbeeld extra banden en de score die het oplevert

Stel je hebt alleen 10, 15 en 20 meter (3 banden dipool of yagi). Je score zal niet best zijn, alleen 20 meter is waarschijnlijk open. 10 en 15 meter heel wisselvallig.

Alleen voor de PACC hang je tijdelijk een extra antenne op welke werkt op 40 meter. Dit levert een mogelijke verdubbeling van de score als je alleen 10, 15 en 20 meter zou gebruiken. Europa levert veel eenvoudige multipliers. Voeg je ook nog een 80 meter en/of 160 meter antenne toe dan loopt je score heel hard omhoog.

Tip: Hang als antenne een extra dipool antenne op met open lijn en tuner.
Bijvoorbeeld 2 maal 15 of 20 meter draad met open lijn en S-match tuner. Je krijgt er 3 banden bij (40-80-160)! Gezien de slechte propagatie op de hoge banden dit jaar levert je dit heel veel extra punten. Na de contest haal je de antenne weer weg. Dit heeft mij het afgelopen jaar veel qso’s en 160 meter als extra band opgeleverd! Doen!!

Wil je om wat voor reden dan ook geen CQ geven, werk dan in ieder geval de nieuwe landen (=multipliers) op 40, 80 en 160. Dan levert één extra band toch nog een leuke extra score op. Helemaal als je alle lage banden kunt gebruiken. Bij het alleen aanroepen van de multipliers haal je maximaal de helft van de multipliers in vergelijk met zelf CQ geven. Het aanroepen van alleen nieuw landen (zo’n 30 a 40 qso’s) levert je wel een verdubbeling op van de score! Vergeet de lage banden dus niet!

Gebruik het DX-cluster

Het nut van een DX cluster is tijdens de PACC maar heel beperkt. Het is natuurlijk leuk om te zien dat je gespot wordt maar de meeste stations die je ziet doen niet mee aan de PACC (en aanroepen van die stations heeft niet veel zin nu er gelukkig echt gecontroleerd wordt…
Wel is het DX-cluster een bron van informatie hoe de propagatie is, welke banden open zijn etc.. Dus toch maar mee laten lopen maar verwacht er niet teveel van.
NB. Cluster of logboekprogramma instellen om alleen stations gespot door je eigen continent te zien (of kleinere regio als dat instelbaar is, alleen Nederland is wel erg beperkt).

Antennes voor de PACC

Binnen Europa zijn veel qso’s te maken. Een dipool antenne is daarvoor vaak al voldoende. Een yagi is echt niet nodig tijdens de PACC. Met deze lage antennes zijn (binnen Europa) veel multipliers te behalen. Een yagi op de hoge banden is natuurlijk prachtig maar niet echt noodzakelijk. Een vertical (zeker in combinatie met CW) zal het ook prima doen. Op de lage banden werkt een dipool antenne prima. Een extra vertical is prachtig maar voor het kleine station zelden de extra moeite waard.

Jaap, PA0O is een voorbeeld van een station zonder yagi antennes en toch een prima score. Hij had in 2008 een draaibare dipool voor de 3 hoge banden en dipool antenne voor de lage banden. Jaap werd hiermee nummer 1 in de categorie Single Operator CW hoog vermogen in 2008!

Aanbeveling: Een prachtig compromis als antenne is 2 maal 15-20 meter dipool met open lijn en (S-match) tuner. Dit levert meerdere banden op en is eenvoudig te maken! Een ideaal project om met collega zendamateurs binnen de afdeling te maken

PACC – CW versus SSB

Stel je bent een alleen CW operator en denk laat ik tijdens de PACC ook eens de microfoon pakken en kijken wat dat oplevert. Na het doorspitten van een aantal CW en SSB only logs onderstaande conclusies.

  • Op de hoge banden levert SSB extra multipliers op ten opzichte van alleen CW.
  • Op de lage banden (40-80-160) voegt SSB geen multipliers toe t.o.v. alleen CW.
  • In het algemeen levert CW meer multipliers op dan dezelfde tijd in SSB.
  • Stations zijn in CW vaak 15 tot 60 minuten eerder te werken dan in SSB

Bovenstaande conclusies komen uit de logs van PA1T (SSB) en PA4CW(CW)

Het naast CW ook in SSB gaan levert alleen iets op als je extra multipliers kunt werken. Vaak alleen op de hoge banden (en die zijn dit jaar grotendeels dicht). Bij slechte propagatie levert in het algemeen CW meer multipliers op dan SSB.